ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Μάθετε γιατί δεν είναι ακριβά.

image
Ας μιλήσουμε με νούμερα υποθέτοντας ότι ένας γεωργός καλλιεργεί καρότα σε ένα στρέμμα γης.
  • Αν καλλιεργεί με συμβατικές, δηλαδή χημικές μεθόδους, χρειάζεται περίπου 30-40€ για χημικό ζιζανιοκτόνο και μερικά λεπτά ένας άνθρωπος μόνος του για να εξοντώσει το ανεπιθύμητο χόρτο, που θα πνίξει την καλλιέργειά του. Εκεί που, αν ο ίδιος καλλιεργήσει στην ίδια γη βιολογικά, θα χρειαστεί περίπου 800€ για να πληρώσει αξιοπρεπώς πέντε ανθρώπους, οι οποίοι θα δουλεύουν 3-4 μέρες επί δύο φορές σε μια καλλιεργητική περίοδο, για να ξεριζώσουν με το χέρι το ίδιο ζιζάνιο.
  • Χρειάζεται 50-60€ για χημική λίπανση, που θα του εξασφαλίσει 10πλάσια απόδοση σε ποσότητα, από αν ο ίδιος γεωργός χρησιμοποιήσει κοπριά ή βιολογική λίπανση, ξοδεύοντας 150-250€.
  • Προλαμβάνει ή αντιμετωπίζει τις ασθένειες του φυτών του πληρώνοντας 40-60€ για χημικά φάρμακα, ενώ ο ίδιος αν καλλιεργεί βιολογικά την ίδια έκταση με την ίδια καλλιέργεια απλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα, διακινδυνεύει εξ ολοκλήρου την παραγωγή του, την οποία έχει ήδη προπληρώσει για να φυτέψει, ή στην καλύτερη περίπτωση έχει μειωμένη απόδοση λόγω της ασθένειας του φυτού.
  • Υπό καλές συνθήκες, ένα στρέμμα βιολογικής καλλιέργειας με καρότα έχει απόδοση 1-2 τόνους, ενώ ένα στρέμμα χημικής καλλιέργειας κυμαίνεται μεταξύ 5-6 τόνων.
  • Τα ποτίσματα, οι σπόροι ή τα φυτά (αν ο βιοκαλλιεργητής δεν τα παράγει μόνος του από παλιές ποικιλίες, έχουμε χαμηλότερες αποδόσεις), τα καύσιμα των τρακτέρ και άλλων αγροτικών μηχανημάτων είναι τα ίδια.

Η αξιοσημείωτη διαφορά στο κόστος παραγωγής.

160

Ευρώ κόστος για 6 τόνους παραγωγής συμβατικής καλλιέργειας

1000

Ευρώ κόστος για 2 τόνους παραγωγής βιολογικής καλλιέργειας

Στα παραπάνω δεν υπολογίζεται ο εντελώς δυσανάλογος χρόνος ζωής που αφιερώνει ο παραγωγός στη μία και την άλλη περίπτωση, το ρίσκο των καταστροφών και πιθανές βιοδυναμικές παρεμβάσεις για τον εμπλουτισμό του εδάφους, ώστε να μειωθεί π.χ. η εμφάνιση ασθενειών – οι οποίες, αν εμφανιστούν, απλά δεν αντιμετωπίζονται βιολογικά και μπορούν να οδηγήσουν σε ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής. Η διαφορά (και όχι το συνολικό κόστος) είναι 27€ ο τόνος έναντι 500€ ο τόνος.

Έτσι φτάνει στον πάγκο της λαϊκής ο παραγωγός βιολογικού προϊόντος με ένα υψηλό κόστος και λίγη παραγωγή, για να τη διαθέσει σε σας. Έτσι το καρότο φτάνει να πουλιέται 2€ το κιλό, έναντι περίπου 1€ του καρότου συμβατικής καλλιέργειας. Ας αναρωτηθούμε για το κόστος ομιλίας στο κινητό μας, τα καύσιμα ή το κόστος του καθημερινού μας καφέ!

Ο γεωργός που καλλιεργεί και προσφέρει το συμβατικά παραγόμενο καρότο του 1€.

Πουλάει ένα επιβαρυμένο με χημικά προϊόν

Μεταφέρει στον πάγκο πώλησής του ένα προϊόν πολλαπλά επιβαρυμένο και επιβαρυντικό για την υγεία των καταναλωτών του.

Καταστρέφει το οικοσύστημα του χωραφιού του

Έχει καταστρέψει για πολλές δεκαετίες το έδαφος και το οικοσύστημα του χωραφιού του καθώς και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Επιβαρύνει τη δική του προσωπική υγεία

Έχει επιβαρύνει τη δική του προσωπική υγεία κατά τα ραντίσματα και με την επαφή του με τα χημικά σε αφάνταστο βαθμό, ώστε σήμερα το Θεαγένειο αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσ/νίκης να έχει κατά 53% ασθενείς αγροτικού επαγγέλματος.

Ο καταναλωτής μπορεί να ανακόψει αυτήν την πορεία, ώστε ο γεωργός να έχει:

Ένα υγιεινό προϊόν

Ένα υγιεινό προϊόν για τον καταναλωτή αλλά και για τον ίδιο με σεβασμό στη φύση και στον άνθρωπο.

Υγιεινή και ικανοποιητική εργασία

Mια υγιεινή και ικανοποιητική εργασία χωρίς την χρήση φυτοφαρμάκων και επικίνδυνων σκευασμάτων.

Ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπου και γης

Στην κοινωνία μας ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης και φιλικής αξιοποίησης των δυνατοτήτων που μας δίνει η γη.

Η ζωή πίσω από την βιολογική καλλιέργεια είναι ακριβή.

O γεωργός θα πρέπει να αντέχει οικονομικά να χρηματοδοτήσει καταρχήν την παραγωγή αυτού του προϊόντος και να ζήσει και ο ίδιος, όπως ο μέσος πολίτης. Αυτή είναι η διαφορά που πληρώνετε, αγοράζοντας ένα βιολογικό προϊόν σε σχέση με ένα συμβατικό. Είναι το κόστος παραγωγής μιας αξιοπρεπούς ποιότητας ζωής για σας, τον παραγωγό, τυχόν (συν-)εργάτες του.