Πυρκαγιές & Ανεμογεννήτριες

Η σελίδα του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος στο Facebook δημοσίευσε κείμενο της κυρίας Μαρίας Καραμανώφ για τη σχέση των δασικών πυρκαγιών με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις αναδασωτέες εκτάσεις και τα εμπόδια που άρθηκαν με την απόφαση 2499/2012 του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πηγή: https://dasarxeio.com

Διαβάστε Περισσότερα
Θερισμός χωραφιού βιολογικής καλλιέργειας

Και φέτος δόξα τη φύσει δόξα – Αλώνια 2022

Για ακόμα μία χρονιά έφτασε η ώρα του θερίσματος και της συγκομιδής. Στη συνέχεια η αποθήκευση και έπειτα η μεταποίηση για ένα υγιεινό βιολογικό προϊόν σεβόμενο τη φύση και τον άνθρωπο.
Χρόνια τώρα δείχνετε εμπιστοσύνη στη δουλειά μας και αυτή είναι η καλύτερη επιβράβευση μας!

Διαβάστε Περισσότερα
Βιωματικό σεμινάριο βιολογικής καλλιέργειαςτον Ιούνιου του 2022

Βιωματικό σεμινάριο για τη παραδοσιακή καλλιέργεια σιτηρών

Στις αρχές Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Περιβόλι της Ειρήνης βιωματικό σεμινάριο για τη παραδοσιακή βιολογική καλλιέργεια σιτηρών. Ευχαριστούμε τους λίγους αλλά καλούς μας φίλους που συμμετείχαν παρά τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, δίνοντας μας τη δυνατότητα να μοιραστούμε τις γνώσεις και εμπειρία μας, με νέους ανθρώπους και γεωργούς.

Διαβάστε Περισσότερα
Περπατώντας σε χωράφι βιολογικής καλλιέργειας

6η επιστημονική συνάντηση για τις τοπικές & γηγενείς ποικιλίες

Ομιλία.

Γεννήθηκα σε αγροτικό σπίτι στην Ξιφιανή Πέλλας, ένα μικρό χωριό δίπλα στην Αριδαία. Μια από τις πρώτες εικόνες της ζωής μου είναι να βλέπω τους μεγάλους τότε, τους παππούδες και τους γονείς, να μαζεύουν το σπόρο από την μπαχοβίτικη πιπεριά, τα καπνά, τα καλαμπόκια, τα λάχανα της περιοχής μας, να τον ξεραίνουν και να τον αποθηκεύουν. Μεγαλώνοντας βοηθούσαμε και εμείς ως παιδιά αυτονόητα σ’ αυτές τις διαδικασίες και τις θεωρούσαμε φυσιολογικές. Αυτό ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 60′ & 70′.

Διαβάστε Περισσότερα
Απόσπασμα άρθρου στη ψηφιακή εφημερίδα voreia.gr

Το περιβόλι της Ειρήνης στη ψηφιακή εφημερίδα voria.gr

Ένα μικρό άρθρο-αναφορά στο Περιβόλι της Ειρήνης στη ψηφιακή εφημερίδα voria.gr για τη βιολογική καλλιέργεια, την ιδεολογία και τα προϊόντα μας, για μία ορθή και βιώσιμη γεωργία με σεβασμό στη φύση και στον άνθρωπο.

Διαβάστε Περισσότερα
Απόσπασμα άρθρου για το Μονόκοκκο σιτάρι

Τι έγραψαν για εμάς και για την καλλιέργεια του μονόκοκκου

Διαβάστε το σύντομο αφιέρωμα για το Περιβόλι της Ειρήνης στο περιοδικό Food Review καθώς και στο Γαλλικό περιοδικό La France Agricole σχετικά με τη καλλιέργεια της ποικιλίας μονόκοκκου σκληρού σταριού καπλουτζάς (Τriticum monococcum L.) ένα από τα πρώτα σιτηρά που καλλιεργήθηκαν από την αρχαιότητα για τη διατροφή του ανθρώπου.

Διαβάστε Περισσότερα
Συνταγή ψωμιού με αλεύρι ολικής

Φτιάξτε το δικό σας ψωμί με αλεύρι μονόκοκκου ολικής άλεσης

Υλικά
300 ml χλιαρό νερό (37 βαθμούς Κελσίου ή όσο να αντέχει το μικρό δάχτυλο του χεριού μας)
1.5 κ.γ. ξηρή μαγιά ή 20 γρ νωπή (1 κύβος) ή 70-100 γρ. προζύμι ή 150 -200 γρ. πιο ρευστό προζύμι
(το δικό μου το προζύμι είναι ρευστό, αραιός χυλός, λίγο πιο αραιός από τη ζύμη για κέικ)
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ χαρουπόμελο, μέλι ή ζάχαρη (προαιρετικό)
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Διαβάστε Περισσότερα
Χωράφι με σιτάρι

Καλλιεργώντας με σεβασμό στη σοφία των αιώνων

Ο Γιώργος Δούμος, μέλος των οργανώσεων διάσωσης σπόρων Πελίτι και Αιγίλοπα, είναι από την δεκαετία του 1990 βιοκαλλιεργητής και από τα παιδικά του χρόνια καλλιεργητής της οικογενειακής του γης στην Ξιφιανή Πέλλας.

Διαβάστε Περισσότερα
Χωράφι από μονόκοκκο σιτάρι

Το μονόκοκκο σιτάρι και η διατροφική του αξία

Πρόκειται για ένα αρχαίο είδος σιτηρού, υπολείμματα του οποίου έχουν βρεθεί στο Καραμπουρνάκι της Θεσσαλονίκης, στον προϊστορικό οικισμό Αρχοντικό των Γιαννιτσών και άλλα μέρη της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, τα οποία χρονολογούνται από το 7000 π.χ.

Διαβάστε Περισσότερα
  • 1
  • 2