Ο Γιώργος Δούμος, μέλος των οργανώσεων διάσωσης σπόρων Πελίτι και Αιγίλοπα, είναι από την δεκαετία του 1990 βιοκαλλιεργητής και από τα παιδικά του χρόνια καλλιεργητής της οικογενειακής του γης στην Ξιφιανή Πέλλας. Από το 2006 επικεντρώθηκε σταδιακά στην καλλιέργεια παραδοσιακών σπόρων σιτηρών, την οποία οδήγησε σε μια ολοκληρωμένη καθετοποίηση της παραγωγής από τον σπόρο έως και το τελικό προϊόν (αλεύρι, ζυμαρικά, νιφάδες, πλιγούρι, σιμιγδάλι, ψωμί κ.ο.κ.) , καθώς και την άμεση διάθεση του αγαθού στους συμπολίτες.

Στη μακρά αυτή πορεία έχει περάσει από την παραδοσιακή στη φυσική καλλιέργεια, από κει στην βιολογική και ο κύκλος μιας εμπειρίας περίπου μισού αιώνα ολοκληρώνεται σήμερα με την επιστροφή του, εμπλουτισμένη πια, σε μια ολοκληρωμένη, οικολογική παραδοσιακή καλλιέργεια σιτηρών παλιών ποικιλιών. Όλη αυτή την εμπειρία και γνώση με τις λεπτομέρειές της θα προσπαθήσει να δώσει παραπέρα, για τις γενιές που έρχονται, στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου στην Ξιφιανή Πέλλας. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσες/όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και να καλλιεργήσουν παραδοσιακούς σπόρους σιτηρών.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να μεταβιβαστεί μια πρακτική γνώση, που θα κάνει νέους γεωργούς να μπορέσουν να καλλιεργήσουν αποτελεσματικά και να διατηρήσουν τον θησαυρό των παραδοσιακών σιτηρών στο μέλλον, με όλη την διατροφική και πολιτική αξία αυτού του εγχειρήματος.

Το σεμινάριο, διάρκειας 50ωρών εργασίας, θα χωριστεί σε δύο τριήμερα με τα εξής περιεχόμενα:

Πρώτο τριήμερο 10-12 Ιουνίου 2022
Διάρκεια 25 ώρες

α) Θεωρητική και ιστορική εισαγωγή στην οικολογική καλλιέργεια και την επαφή με την γνώση των «παλιών ανθρώπων». Β) Αναγνώριση, διαλογή, διάκριση σπόρων, καθαρισμός, προετοιμασία του σπόρου για την σπορά. Γ) προετοιμασία της γης για να δεχτεί τη σπορά, είδη σποράς, σπορά επί τόπου στο χωράφι από την ομάδα των εκπαιδευομένων.
Όλα τα παραπάνω θα γίνουν με πρακτική εφαρμογή και συμμετοχή των εκπαιδευομένων στο χωράφι.

Δεύτερο τριήμερο 26-28 Αυγούστου 2022
Διάρκεια 25 ώρες

Οργάνωση μιας καθετοποιημένης παραγωγής: από τον σπόρο στο τελικό προϊόν. Γνωριμία με τα διάφορα στάδια αυτής της διαδικασίας μέσα από τα εργαστήρια του παραγωγού, δυνατότητα πρακτικής επί τόπου στα διάφορα στάδια. Ολοκλήρωση ενός πλάνου καθετοποιημένης παραγωγής, που θα αποτελέσει μια εναλλακτική στην εξαγορά της γης από τις πολυεθνικές.
Τόπος διεξαγωγής του σεμιναρίου: Το περιβόλι της Ειρήνης, εναλλακτική κατασκήνωση ανταλλαγής και μάθησης, Ξιφιανή Πέλλας.
Υπαίθρια κοινή διαβίωση σε σκηνές, συλλογική κουζίνα με προϊόντα του παραγωγού, χρόνος και χώρος συζήτησης και συμβίωσης με στόχο την γνωριμία και τη δημιουργία πιθανών συνεργασιών μεταξύ των συμμετεχόντων.

Δηλώσεις συμμετοχής & πληροφορίες:
E-mail: giorgosdoumos@hotmail.com
Τηλέφωνο: 6947320479